Служба свщмч. Серафима (Чичагова)

1Вечер
На Господи, воззвах: стихиры, глас 1.
Подобен: Прехвальнии мученицы:

Прехвальне священномучениче Серафиме,/ тя ни темница изнурила есть,/ ни глад умори,/ ни озлобления и раны смятоша,/ во еже разлучити тя от любве Божия/ и богодарованныя паствы./ Темже Христу, святе, молися/ даровати Церкви нашей/ мир и велию милость.
Всехвальне священномучениче Серафиме,/ от братий по плоти страдания до крове претерпевая,/ в себе помышлял еси,/ яко Господа ради умерщвляеми есмы/ и несть наша брань противу плоти и крови,/ но к миродержителю тьмы века сего./ Темже Христу, святе, молися,/ даровати земли нашей,/ мир и велию милость.
Преславне священномучениче Серафиме,/ ты жертву безкровную/ первее благоговейне совершая,/ послежде, яко всеплодие,/ себе самаго в жертву живую принесл еси,/ моля, да простится грех богоборчества народа нашего./ И ныне Христу, святе, молися/ даровати людем российским/ мир и велию милость.
Слава, глас тойже:
Церкве Российския славо/ и отечества нашего украшение,/ священномучениче Серафиме,/ властию от Бога тебе данною,/ ругатели безбожныя обличал еси,/ и, яко волки лютыя, от стада твоего отгнал еси/ и диавола посрамил еси,/ кровь же твоя, яко Авелева,/ от земли нашея вопиет немолчно./ Сего ради ходатай на Небеси о нас верен буди/ и моли спастися душам нашым.
И ныне, Богородичен: Всемирную славу:
Вход. Прокимен дне. И чтения.
Деяний святых апостол чтение (глава 4):
Во дни оны,/ глаголющым апостолом к людем,/ наидоша на них священницы и воевода церковный и саддукеи,/ жаляще си, за еже учити им люди и возвещати о Иисусе воскресение мертвых/ и возложиша на них руки и положиша их в соблюдение до утрия,/ бе бо вечер уже./ Мнози же от слышавших слово вероваша/ и бысть число мужей яко тысящ пять./ Бысть же наутрие собратися князем их/ и старцем и книжником во Иерусалим,/ и Анне архиерею, и Каиафе, и Иоанну, и Александру,/ и елицы беша от рода архиерейска/. И, поставльше их посреде, вопрошаху:/ коею силою или коим именем сотвористе сие вы?/ Тогда Петр, исполнився Духа Свята, рече к ним:/ князи людстии и старцы Израилевы,/ аще мы днесь истязуеми есмы о благодеянии человека немощна,/ о чесом сей спасеся,/ разумно буди всем вам и всем людем Израилевым,/ яко во имя Иисуса Христа Назореа,/ Егоже вы распясте, Егоже Бог воскреси от мертвых,/ о Сем сей стоит пред вами здрав./ Сей есть Камень, укоренный от вас, зиждущих,/ бывый во главу угла, и несть ни о едином же ином спасения./ Несть бо иного имене под Небесем, даннаго в человецех,/ о немже подобает спастися нам.
Деяний святых апостол чтение (глава 4):
Во дни оны,/ видяще иудеи Петрово дерзновение и Иоанново/ и разумевше, яко человека некнижна еста и проста, дивляхуся,/ знаху же их, яко со Иисусом беста./ Видяще же исцелевшаго человека с нима стояща,/ ничтоже имяху противу рещи./ Повелевше же има вон из сонмища изыти,/ стязахуся ко друг другу, глаголюще:/ что сотворим человекома сима?/ Яко убо нарочитое знамение бысть има,/ всем живущым во Иерусалиме яве,/ и не можем отврещися,/ но да не более прострется в людех,/ прещением да запретим има/ ктому не глаголати о имени сем ни Единому от человек./ И, призвавше их,/ заповедаша има отнюд не провещавати/, ниже учити о имени Иисусове./ Петр же и Иоанн, отвещавше к ним, реста:/ аще праведно есть пред Богом/ вас послушати паче, нежели Бога, судите,/ не можем бо мы, яже видехом и слышахом, не глаголати./ Они же, призапрещше има, пустиша я,/ ничтоже обретше како мучити их, людей ради,/ яко вси прославляху Бога о бывшем,/ лет бо бяше множае четыредесяти человек той,/ на немже бысть чудо сие исцеления.
Деяний святых апостол чтение (глава 4):
Во дни оны,/ отпущена бывша апостола,/ приидоста к своим и возвестиста,/ елика к нима архиереи и старцы реша./ Они же, слышавше,/ единодушно воздвигоша глас к Богу и рекоша:/ Владыко, Ты, Боже, сотворивый небо и землю, и море, и вся, яже в них,/ Иже усты Давида, отрока твоего рече:/ вскую шаташася языцы,/ и людие поучишася тщетным?/ Предсташа царие земстии,/ и князи собрашася вкупе на Господа и на Христа Его./ Собрашася бо воистинну во граде сем на Святаго Отрока твоего, Иисуса, Егоже помазал еси,/ Ирод же и Понтийский Пилат с языки и людьми Израилевыми,/ сотворити, елика рука Твоя и совет Твой преднарече быти./ И ныне, Господи, призри на прещения их/ и даждь рабом Твоим со всяким дерзновением глаголати слово Твое,/ внегда руку Твою прострети Ти во исцеления,/ и знамением и чудесем бывати именем святым Отрока Твоего Иисуса./ И помолившымся им, подвижеся место, идеже бяху собрани,/ и исполнишася вси Духа Свята/ и глаголаху слово Божие со дерзновением.
На стиховне стихиры, глас 6.
Подобен: Тридневен:
Столп непоколебимый Русския Церкве был еси,/ гонения лютая претерпевая,/ день и нощь в молитве подвизался еси,/ священномучениче Серафиме,/ огнем ревности и духом кротости/ паству твою ко Христу путеводя,/ тем тя любовию почитаем.
Стих: Священницы Твои облекутся в правду/ и преподобнии Твои возрадуются.
Верен Богу и Церкви был еси даже смерти,/ священномучениче Серафиме,/ ныне же, с лики новомученик и исповедников Российских,/ предстоя Христу Царю,/ молися с ними прилежно/ даровати нам мир/ и велию милость.
Стих: Честна пред Господем/ смерть преподобных Его.
Душевная и телесная страдания твоя/ и смерть за Христа вольная от безбожных / отверзоша ти, святе Серафиме,/ врата жизни вечныя/ и укрепиша братий твоих исповедати Христа./ Темже Ему молися присно,/ да утвердится Православие на Руси во веки.
Слава, глас 4:
Ангели страданием твоим дивляхуся/ и Церковь Небесная радостно тя прият,/ достохвальне Серафиме./ Ныне же, священнеи руце твои/ к Престолу Святыя Троицы простирая,/ поминай землю Русскую,/ юже возлюбил еси,/ моля о спасении славящих тя благочестно.
И ныне, Богородичен, глас тойже:
Призри на моления Твоих раб, Всенепорочная,/ и всякия скорби избави землю Русскую,/ дом Твой нареченную/ и кровьми новомученик освященную./ Да не постыдимся, Владычице Державная,/ Тя призывающии,/ Ты бо еси православных помощь,/ радость и покров,/ и спасение душ наших.
Тропарь, глас 3:
Церкве Русския столпе непоколебимый,/ благочестия правило,/ жития евангельскаго образе,/ священномучениче Серафиме,/ Христа ради пострадавый даже до крове,/ Егоже моли усердно,/ яко Начальника и Совершителя спасения,/ Русь Святую утвердити в Православии/ до скончания века.
На утрени
По 1-м стихословии седален, глас 6:
Сквозе огнь мучения, яко свидетель верный, прошел еси,/ блаженне Серафиме,/ сего ради с лики святых земли Русския/ в Небеснем Отечестве торжествуеши./ Помози и нам быти верным Христу/ и спастися душам нашым.
Слава, и ныне, Богородичен:
О, Всепетая Дево,/ Тя вемы Покров земли Русския,/ Тебе бо, грешнии, имамы предстательство,/ Тебе стяжахом в напастех спасение,/ Едину Всенепорочную.
По 2-м стихословии седален, глас 2:
Болезньми и страдании твоими, священномучениче Серафиме,/ Бога прославил еси/ и ходатай верный о нас явился еси./ Сего ради с любовию вопием ти:/ не престай молитися о чтущих святую память твою.
Слава, и ныне, Богородичен:
Молитвеннице теплая,/ Заступнице рода христианскаго,/ приими моления раб Твоих/ и осени Русь Православную покровом Твоея благости.
Величание:
Величаем тя,/ священномучениче Серафиме,/ и чтим честная страдания твоя,/ яже за Христа во утверждение на Руси Православия/ претерпел еси.
Псалом избранный:
Бог нам Прибежище и Сила.
Господи, воздвигни силу Твою и прииди, во еже спасти ны.
Глаголах о свидениих Твоих пред цари и не стыдяхся.
Вси языцы обыдоша мя и именем Господним противляхся им.
Тебе ради умерщвляемся весь день, вменихомся, яко овцы заколения.
Крепость моя и пение мое Господь и бысть мне во спасение.
По полиелеи седален, глас 1:
Доблий страдальче и служителю Таин Божиих,/ священномучениче Серафиме, Церкве Русския похвало и утверждение,/ ныне, празднующе твою память ,/ Богу, прославльшему тя, благодарственно вопием:/ слава Давшему ти крепость во страданиих,/ слава Венчавшему тя,/ слава Спасающему нас твоими молитвами.
Слава, и ныне, Богородичен:
Предстательнице теплая и Заступнице усердная,/ в годину безбожия от конечныя погибели/ землю Русскую всемощным ходатайством к Сыну Твоему избавльшая./ И ныне не остави нас молитвами Твоими, Владычице Богородице.
Степенна 1-й антифон 4-го гласа. Прокимен, глас 4: Проидохом сквозе огнь и воду/ и извел еси ны в покой. Стих: Разжегл ны еси, якоже разжизается сребро. Всякое дыхание: Евангелие от Матфеа, зачало 36.
По 50-м псалме стихира, глас 6:
Егда попусти Господь по грехом нашым,/ братоубийство, гонения и веры Христовы поругание,/ ты, священномучениче Серафиме,/ Церкве Российския столп непоколебимый явился еси/ и, кровь свою за Христа пролияв,/ паству во единстве соблюл еси./ Ныне же, на Небеси предстоя с лики новомучеников,/ моли спастися душам нашым.
Канон, глас 4.
Песнь 1
Ирмос: Моря чермную пучину/ невлажными стопами/ древний пешешествовав Израиль/ крестообразныма Моисеовыма рукама/ Амаликову силу в пустыни победил есть.
Воли Божией послушлив быв,/ святительства жезл приял еси, священномучениче Серафиме,/ и, за Христа даже до смерти пострадав,/ верный сын Церкве явился еси.
Изгнание и разлучение с паствою твоею мужественне претерпел еси, священномучениче Серафиме,/ но ничтоже возможе разлучити тя от любве Божия.
Безбоязненно проповедовал еси людем покаяние, священномучениче Серафиме,/ да обратят сердца своя к Богу/ и токмо на Него в скорбех и лишениих упование имут.
Богородичен: Мати Божия,/ Дом Твой, Святая Русь, молит Тя:/ избави люди Твоя от всякия нужды и вечнаго осуждения.
Песнь 3
Ирмос: Веселится о Тебе церковь Твоя, Христе, зовущи:/ Ты моя Крепость, Господи,/ и Прибежище и Утверждение.
Егда прииде испытание веры твоея, священномучениче Серафиме,/ страдание за Христа, яко благодатный дар, приял еси/ и кровию твоею русскую землю обагрил еси.
Егда прииде гонения от безбожных,/ столп непоколебимь Русския Церкве явился еси, священномучениче Серафиме,/ святых, яко ближних сродник, в помощь призывая./ С нимиже купно ныне прославляешися.
Аще и умерщвлен был еси телом, священномучениче Серафиме,/ обаче духом козни диавольския посрамил еси,/ имея Христа Прибежище и Утверждение.
Богородичен: Тя Предстательницу, Пречистая Дево, молим:/ преложи нашу печаль на радость/ и скорби належащия избави, Заступнице наша.
Седален, глас 3:
Заветы исповедников и священномучеников Христовых восприем,/ душу твою за веру Православную положил еси, святе,/ еюже утверждается Земля Русская./ Сего ради молися, священномучениче Серафиме,/ любовию чтущым тя верным Христу до конца быти.
Слава, и ныне, Богородичен:
Не имамы инаго прибежища разве Тебе, Богородице,/ отечества нашего усердная Заступнице:/ всяк бо, почитаяй Тя, надежду обретает.
Песнь 4
Ирмос: Вознесена Тя видевши Церковь на Кресте,/ Солнце Праведное,/ ста в чине своем,/ достойно взывающи:/ слава силе Твоей, Господи.
Да не дерзают языцы рещи: где есть Бог ваш?/ Кровь бо новомучеников от земли нашея вопиет:/ Господи, Господь наш, яко чудно имя Твое по всей Русстей земли.
Имже образом желает елень на источники водныя,/ сице ты, страстотерпче Серафиме,/ к живоносным страданием за Христа притекл еси,/ имиже присно священно обновляется лице земли Русския.
Вся земная ни во что вменив Христа ради,/ словом и житием, священномучениче Серафиме, верных поучал еси:/ о Бозе сотворим силу/ и Той уничижит стужающыя нам.
Богородичен: Стена необоримая и Покров всемощный Российским новомучеником явилася еси, Пресвятая Дево,/ темже Тя величаем.
Песнь 5
Ирмос: Ты, Господи, мой Свет/ в мир пришел еси,/ Свет святый, обращаяй из мрачна неведения,/ верою воспевающыя Тя.
Яко лучь Солнца Правды явился еси, священномучениче Серафиме,/ и страданьми твоими мглу безбожия над Отечеством нашим рассеял еси.
Егда безбожнии тщахуся сокрыти тя в темнице, священномучениче Серафиме,/ Господь яви тя исповедника Своего всем концем Земли Русския.
Русския Церкве светильниче священный, Серафиме,/ кровьми мученическими неугасимо светяй и у Престола Божия предстояй,/ молися о чтущих тя.
Богородичен: Иже от Девы неизреченно рождейся, Господи,/ сохрани молитвами Ея Церковь Твою,/ Тебе славящую православными гласы.
Песнь 6
Ирмос: Пожру Ти со гласом хваления, Господи,/ Церковь вопиет Ти,/ от бесовския крове очищшися,/ ради милости от ребр Твоих/ истекшею Кровию.
Восприим мечь духовный, иже есть глагол Божий,/ безбожных козни сокрушил еси, священномучениче Серафиме,/ и вся разжженныя стрелы лукаваго угасил еси/ щитом веры Православныя.
Во святителех благочестно пожив/ и мучения путь терпеливно восприим,/ сугубую мзду на Небесех обрел еси, священномучениче Серафиме,/ идеже евангельски присно радуешися и веселишися.
Ничтоже возможе разлучити тя, богоприятне, от любве Христовы:/ ни скорбь, ни гонение, ни смерть,/ вся бо сия силою Возлюбльшаго тя Господа препобедил еси, священномучениче Серафиме.
Богородичен: Поем Тя, Предстательнице теплая и Заступнице христиан, Богородице Всепетая,/ яко со всеми святыми земли Русския молиши Сына Твоего и Бога нашего обрести нам велию милость.
Кондак, глас 2:
Восхвалим, вернии,/ изряднаго во святителех/ и славнаго в мученицех Серафиме,/ Православия поборника и благочестия ревнителя,/ Земли Русския красное прозябение,/ иже страданием Небесе достиже/ и тамо тепле молит Христа Бога/ спастися душам нашым.
Икос:
Красуйся и ликуй, Церковь Русская,/ яко благоплодная лоза священнаго страдальца израстившая,/ добропобедным мучением сердца верных укрепившаго,/ заповеди Господни исполнившаго и присно евангельски учившаго:/ приидите, чада, послушайте мене,/ не убойтеся от убивающих тело, души же не могущих убити,/ убойтеся же паче могущаго душу и тело погубити в геенне./ Темже, священномучениче Серафиме, моли Христа Бога спастися душам нашым.
Песнь 7
Ирмос: В пещи авраамстии отроцы персидстей/ любовию благочестия паче,/ нежели пламенем опаляеми взываху:/ благословен еси в храме славы Твоея, Господи.
Яко трие отроцы в пещи Вавилонстей пламенем объятии молитвою не сгараху,/ тако ты, священномучениче Серафиме, во огни мучений благодатию веру сохранил еси./ Сего ради ныне с новомученики Российскими ликуеши:/ благословен еси, Боже отцев земли нашея.
Якоже древле отроцы, в пещи неопаляемии, златому истукану не поклонишася,/ тако же и ты, священномучениче Серафиме, огнем мучений неопаляемь,/ безбожие небоязненно обличал еси, взывая с новомученики Российскими:/ благословен еси, Боже отцев земли нашея.
Жертву живую и всесожжение Творцу себе самаго принося, священномучениче Серафиме,/ с новомученики Российскими воспевал еси:/ могущии покаряйтеся, яко с нами Бог отцев земли нашея.
Богородичен: Яже паче ума и естества Бога рождши, Неискусомужная Марие,/ чтущыя Тя от враг видимых и невидимых избави,/ Ты бо еси земли отцев наших Держава необоримая.
Песнь 8
Ирмос: Руце распростер Даниил,/ львов зияния в рове затче,/ огненную же силу угасиша,/ добродетелию препоясавшеся,/ благочестия рачители отроцы взывающе:/ благословите, вся дела Господня, Господа.
Землю Русскую, безбожными гонении нещадно жегомую,/ слезами и кровьми твоими напоил еси, священномучениче Серафиме,/ сего ради плоды веры, чада церковная, возрастил еси.
Злобы мучителей не убоялся еси,/ огнем любве Божественныя тыя препобедив,/ темже благодать молитися о нас стяжал еси, священномучениче Серафиме, достохвальне.
Благословляя гонителей твоих, блаженне Серафиме,/ усердно молился еси за них, да покаются / и купно с верными братиями благословят Господа.
Богородичен: Христа зрящи умерщвляема, Многопетая Владычице,/ и, видящи исполнение Симеонова проречения, слезящи, взываше:/ благословен еси, Боже, во веки.
Песнь 9
Ирмос: Камень нерукосечный/ от Несекомыя Горы, Тебе, Дево,/ краеугольный отсечеся,/ Христос, совокупивый разстоящаяся естества,/ тем, веселящеся, Тя, Богородице, величаем.
Руками беззаконных убиен,/ жертва благоприятная и вольное заколение Богу принеслся еси, святче Божий Серафиме./ Тем благодарне память твою почитаем.
Господь, исполняя смотрение Свое о Церкви Русстей,/ заступника тя, священномучениче Серафиме, содела./ Темже молися Ему,/ во благочестии нам пребывати и спастися душам нашым.
О, бездна благости Божия!/ Дарова бо Бог возлюбленным Своим веры ради пострадати,/ и тя, священномучениче Серафиме, / яко плод красный спасительнаго сеяния, избра от земли Русския.
Богородичен: Разори советы вся на ны вооруженныя, Мати Бога Вышняго,/ и радости исполни уповающыя на Тя,/ да усердно вси Твое проповедуем заступление.
Светилен:
Паству хлебом слова Божия насыщая/ и вином премудрости священныя напояя,/ теплотою любве твоея дары сия растворил еси, священномучениче Серафиме,/ и ныне высоким проповеданием вещаеши чадом Церкве Русския:/ приступите ко Господу и просветитеся,/ и лица ваша не постыдятся.
Слава, и ныне, Богородичен:
О, Тебе мы хвалимся, Богородительнице,/ и к Богу Тя имамы Предстательство,/ простри руку Твою необоримую/ и сокруши враги Церкве Русския.
На хвалитех стихиры, глас 4.
Подобен: Дал еси знамение:
Дал еси знамение/ земли Русстей, Господи,/ священномученика угодника Твоего, Серафиме,/ яко да тем умолен бывая,/ отвратиши праведный Твой гнев,/ и не погибнет Святая/ и Боголюбивая Русь/ предстательством новаго страстотерпца.
Жертву хваления/ присно Господеви принося,/ священномучениче Серафиме,/ в конец самаго себе/ в жертву живу и святу,/ благоугодну и совершенну представил еси,/ темже ти верно вопием:/ благоприятны сотвори молитвы нашя/ о благостоянии Церкве Русския.
Предстателю Церкве Русския,/ священномучениче Серафиме всехвальне,/ выну зряй Лице Господа на Небесех,/ не презри ни единаго/ от малых чад Ея,/но радостно покаяние наше приими/ и моли присно/ сыновом Российским спастися.
Слава, глас 8.
Подобен: О, преславнаго чудесе:
О, преславнаго чудесе!/ Яко крин посреде терния,/ в страданиих за Христа процвел еси,/ священномучениче Серафиме,/ да не затмится в земли нашей свет Православия/ во откровение языком и славу народа Русскаго./ И ныне, в селениих райских пребывая,/ неувядаемо благоухаеши/ вере твоей подражающым.
И ныне, глас и подобен тойже:
О, преславнаго чудесе!/ Небесе и земли Царица/ от святых сродников наших умоляемая,/ до ныне землю Русскую покрывает/ и лика Своего изображении милостивно обогащает./ О. Владычице Державная!/ Не престани и на будущее время/ во утверждение на Руси Православия/ милости и чудеса изливати до века. Аминь.
Славословие великое. И отпуст.
На Литургии
Блаженна от канона песни 3-я и 6-я. Прокимен, глас 7: Честна пред Господем / смерть преподобных Его. Стих: Что воздам Господеви о всех, яже воздаде ми? Апостол к Римляном, зачало 99 (8, 28-39). Аллилуиа, глас 2: Священницы Твои облекутся в правду/ и преподобнии Твои возрадуются. Стих: Бог нам Прибежище и Сила, Помощник в скорбех, обретших ны зело. Евангелие от Луки, зачало 106, (21, 12-19).Конец: В терпении вашем стяжите душа ваша. Причастен: В память вечную будет праведник:
Молитва
О, избранниче и угодниче Христов, священномучениче Серафиме, Церкве Русския столпе непоколебимый, земли нашея благое прозябение и красный плод, сродников твоих предстателю и наставниче!
Ты во время гонения безбожнаго от сокровищницы души твоея спасительное исповедание Православныя веры изнесл еси, и людем верным пастырь добрый явился еси, душу твою за Христа и Его овцы полагая и лютыя волки далече отгоняя.
Ныне убо призри на нас, недостойных чад твоих, умиленною душею и сокрушенным сердцем тя призывающих. Умоли Господа Бога, да простит согрешения наша и избавит от адовых уз и вечнаго мучения. Утверди нас в вере святей, научи нас всегда творити волю Божию и хранити заповеди церковныя. Буди пастырем нашым — правило веры, воином – вождь духовный, болящым – врачь изрядный, печальным – утешитель, гонимым – заступник, юным – наставник, всем же благосердый отец и теплый молитвенник, яко да молитвами твоими соблюдется в Православии Святая Русь и непрестанно славится в ней имя Пресвятыя Троицы, Отца и Сына и Святаго Духа во веки веков. Аминь.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *